ΤΟ ΝΕΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Όνομα Τηλέφωνο
Πρόεδρος Δ.Σ. Φίλιππος Φλουσκούνης 6944661536
Αντιπρόεδρος Στέλιος Μπούσουλας 6932383033
Γεν. Γραμματέας Αλεξία Σαρημανώλη 6977570988
Ειδ. Γραμματέας Μαρία Κατσαλή 6974790347
Ταμίας Έρη Κασίμη 6976567901
Αναπληρωτής Ταμίας Θοδωρής Λιάππης 6977605286
Μέλος Βασίλης Μοσκοβίτης 6942981416
Μέλος Θοδωρής Φλουσκούνης 6973987263
Μέλος Γιώργος Αναγνώστου 6944455440

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ 30ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Σε σχέση με τις επιστολές που λάβαμε τόσο από τον Σύλλογο Γονέων του 30ου Δημ. Σχολείου όσο και από «Διαμαρτυρόμενους Γονείς του ιδίου Σχολείου που αφορούν προβλήματα που έχουν προκύψει στην λειτουργία του Διοικ. Συμβ. του 30ου Δημ. Σχολ. έχουμε να σας απαντήσουμε τα εξής:


        1.Τα βιβλία ενός Συλλόγου και ότι άλλο περιουσιακό στοιχείο υπάρχει στον Σύλλογο είναι περιουσία του και ο μόνος και αποκλειστικός διαχειριστής του είναι το εκάστοτε εκλεγμένο Διοικ. Συμβούλιο ως Συλλογικό όργανο. Κάθε γονέας από την στιγμή που έχει παιδί στο Σχολείο αποκτά αυτόματα την ιδιότητα του μέλους του Συλλόγου Γονέων και την χάνει αυτομάτως χωρίς αίτηση μόλις το παιδί φύγει από το Σχολείο. Κάθε μέλος του Συλλόγου έχει δικαίωμα ν’ απευθυνθεί στο Δ.Σ. και να ζητήσει να δει τα βιβλία του Συλλόγου τόσο ως προς το περιεχόμενο της παρούσας χρήσης που είναι σε εξέλιξη, όσο και των προηγούμενων χρήσεων ως ενημέρωση.
Κατά την εκτίμηση της Ένωσης φωτοτυπίες των βιβλίων δεν συνηθίζεται και δεν προβλέπεται να δίδονται, παρά μόνο σε δικαστική αρχή επικυρωμένα από τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα του Συλλόγου για την πιστότητα του αντιγράφου.
Η λειτουργία του κάθε Συλλόγου βασίζεται στο καταστατικό του και τους κανόνες λειτουργίας των Οργανώσεων γονέων που περιλαμβάνονται στις διατάξεις του άρθρου 53 του Ν. 1566/85, του άρθρου 2 του Ν.2621/98 και της  υπουργικής απόφασης Δ4/662/23-12-98. Επίσης η λειτουργία του κάθε συλλόγου είναι αυτοτελής. Κανένα υπερκείμενο όργανο όπως η Ένωση Γονέων , η Ομοσπονδία Γονέων κλπ δεν έχει δικαιοδοσία παρέμβασης στην εσωτερική λειτουργία σε κανένα Σύλλογο Γονέων.΄Οταν προκύπτουν προβλήματα σ’ ένα Σύλλογο Γονέων και κληθεί η Ένωση, τότε εκείνη επιδιώκει μέσα στα πολύ διακριτά και καθορισμένα πλαίσια να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες, την πολύχρονη εμπειρία της και τι προβλέπεται κανονιστικά ώστε να συμβάλει δημιουργικά στην επίλυση των προβλημάτων. Σε κάθε περίπτωση η Ένωση μπορεί να καταθέτει τις απόψεις και τις θέσεις της σε Συλλόγους ή γονείς που ενυπόγραφα το ζητούν αλλά δεν έχει καμία δικαιοδοσία επιβολής οποιασδήποτε πράξης ή μέτρων σε σύλλογο Γονέων ή γονείς. Για τον λόγο αυτό πριν αποσταλεί η επιστολή των διαμαρτυρομένων γονέων στην ΄Ενωση όταν 5μελής ομάδα επισκέφθηκε τα γραφεία της Ένωσης ύστερα από αίτημά τους, ο Πρόεδρος της Ένωσης παρουσία του Γραμματέα της Ένωσης  τους εξήγησε και τους διαβεβαίωσε με τον πλέον  κατηγορηματικό τρόπο ότι ουδέποτε έδωσε οποιαδήποτε εντολή προς την Πρόεδρο του Συλλ. Γονέων του σχολείου τους ή άλλο μέλος και δεν εξουσιοδότησε ποτε κανέναν να μιλά εκ μέρους του. Το μοναδικό αίτημα που ζήτησε από την Πρόεδρο ύστερα από συνεννόηση με τον Γ. Γραμματέα και τον Αν/τ/πρόεδρο της Ένωσης  ήταν να φέρει στην Ένωση τα βιβλία του Ταμείου του Συλλόγου  σε μια καθ’ υπέρβαση καλοπροαίρετη  προσπάθεια εφ’ όσον γινόταν αποδεκτό και από τις δύο πλευρές η τριμελής αυτή ομάδα της Ένωσης (Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος, Γ. Γραμματέας) να κάνει τον άτυπο έλεγχο των βιβλίων και να τους ανακοινώσει τα άτυπα συμπεράσματά τους που ίσως έλυνε τις αμφισβήτηση που υπήρχε μιας και η προηγούμενη διαχειριστική περίοδος είχε κλείσει με την διενέργεια της Γεν. Συνέλευσης και την ψήφιση των θεμάτων της Ημερ.  Διάταξης.  Αυτό δεν επετεύχθη διότι υπήρχε αμφισβήτηση και από τα δύο μέρη. Όποιος ή όποιοι έχουν υποψίες, ενδείξεις ή και βεβαιότητα ότι στην προηγούμενη χρήση  ή και σε πιο παλιές χρήσεις έχουν διαπραχθεί μη νόμιμες πράξεις ή οτιδήποτε άλλο, η μόνη δυνατότητα που υπάρχει είναι η προσφυγή στη δικαιοσύνη και η οποία κατά την εκδίκαση της υπόθεσης θα κάνει τα ενδεδειγμένα.
        2. Την ευθύνη λειτουργίας του κάθε συλλόγου Γονέων την έχει το εκάστοτε εκλεγμένο Δ.Σ. βάσει του καταστατικού του κι των σχετικών νομοθετημάτων που αναγράφονται πιο πάνω και τα οποία υπερισχύουν του Καταστατικού όπου δεν συμπίπτουν. Ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων πάνω από το Δ.Σ.  είναι η Γενική Συνέλευση η οποία όταν συγκριθεί μπορεί να πάρει αποφάσεις για θέματα που δεν προβλέπονται στο καταστατικό  και είναι δεσμευτικές για το Δ.Σ. Οι αποφάσεις ενός Δ.Σ. κατά την λειτουργία του, λαμβάνονται πάντοτε με την αρχή της πλειοψηφίας και όπως ειδικότερα ορίζει το καταστατικό του. Αν κάποιο μέλος ή μέλη διαφωνούν με μία απόφαση έχουν το δικαίωμα να καταγράφουν την διαφωνία τους στα πρακτικά και εν συνεχεία πρέπει να υπογράψουν τα  πρακτικά της συνεδρίασης.
       3.Αν ένα μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου ή απλό μέλος του Συλλόγου κατηγορείται για αντισυλλογική συμπεριφορά τότε το μόνο όργανο που μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις όπως η μομφή και η έκπτωση από το αξίωμα ή η διαγραφή μέλους είναι η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, που πρέπει  να συγκληθεί έκτακτα όπως προβλέπει το καταστατικό, να συζητήσει το θέμα και στο τέλος να αποφασίσει δια μυστικής ψηφοφορίας γιατί πρόκειται για προσωπικό θέμα. Σ΄αυτές τις περιπτώσεις προβλέπονται συνήθως αυξημένες πλειοψηφίες. Σε αρκετά καταστατικά προβλέπεται η δυνατότητα έκπτωσης  ενός μέλους Δ.Σ. σε απλό μέλος όταν, αφού βεβαιωμένα προσκλήθηκε και αδικαιολόγητα απουσίαζε σε τρείς τουλάχιστον συνεχιζόμενες τακτικές συνεδριάσεις, αλλά και σε αυτά τα καταστατικά που υπάρχει αυτή η διαδικασία, σπάνια εφαρμόζεται.
        Τέλος θέλουμε να εκφράσουμε την λύπη μας και την απογοήτευσή μας για όλα αυτά που συμβαίνουν στο Σύλλογό σας και το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στο Σχολείο σας.
Το ξεπέρασμα αυτής της κατάστασης μόνο από σας μπορεί να επιτευχθεί αν μπορέσετε πρώτα στοιχειωδώς να συνεννοηθείτε μεταξύ σας, να ξεκαθαρίσετε όλα αυτά που σας χωρίζουν και να   προτάξετε τα σημαντικά και τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στο Σχολείο και που πρέπει να σας ενώνουν για να τα παλέψετε όλοι μαζί μέσα από μια δημιουργική  συνεργασία και λειτουργία. Η ΄Ενωση, παρ’ όλα τα όσα άκουσε ένθεν και ένθεν είναι και σήμερα στη διάθεσή σας και σε μια δια ζώσης συνάντηση με όλους του γονείς  του  Σχολείου να συμβάλει ώστε ο Σύλλογος, οι Γονείς και το ίδιο το Σχολείο να ξαναβρούν μια κανονική καθημερινή ομαλή λειτουργία.
Για την Ένωση Γονέων
                     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                            Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



               Γ. ΚΟΥΤΣΙΜΠΟΓΙΩΡΓΟΣ                                          Κ. ΛΕΜΠΕΣΗΣ